Ismered az alkoholmentesítés 3 módszerét?
- Márton Tamáska
- Sep 8
- 3 min read
Benned is erősen él még az a hiedelem, hogy az alkoholmentes sör, bor vagy gin, egyszerűen nem lehet olyan jóízű, mint az eredeti változata? Pedig ma már olyan innovatív technológia és mélyreható szakértelem gondoskodik a minőségi italkészítésről, ami lehetővé teszi, hogy akár a 0%-os italok is kimagasló fogyasztói élményt nyújtsanak.
Az alkoholmentes italok eredete
Az alkoholmentes sör koncepciója meglepően régre nyúlik vissza. A középkori Európában kezdték el először gyártani az úgynevezett “kis söröket”, amelyek a munkásosztály mindennapi fogyasztására készültek. A kis sörök a szennyezett víz biztonságosabb helyettesítői voltak, amelyek éppen annyi alkoholt tartalmaztak, hogy elpusztítsák a baktériumokat. A sört a víznél táplálóbb alternatívának tartották számon, és gyakran a munkások napi bérének részét képezte.
Az alkoholmentes sörfőzés valódi eredete azonban 1919-re nyúlik vissza, az Egyesült Államokba. Az alkoholtilalom idején minden 0,5% alkohol tartalmat meghaladó alkoholos italok gyártását, importját, szállítását és értékesítését betiltották. A tilalom miatt a sörgyárak kénytelenek voltak egy új típusú sört megalkotni, amely nagyon halvány, kevésbé ízletes és csupán 0,5%-os volt. Nagyjából így született az a termék, amit ma alkoholmentes sörnek nevezünk.
A tilalom igazi mozgatórugója volt az alkoholmentes alternatívák megszületésének, például az első alkoholmentes bor gyártása is ehhez az időszakhoz köthető.

A modern alkoholmentes spiritek
Az alkoholmentes párlatok megalkotását a modern fogyasztói szokások inspirálták. Az alkoholmentes spiritek iránti érdeklődést, az évről évre erősödő egészségtudatosság táplálja. Az emberek egyre inkább odafigyelnek az alkoholfogyasztásukra, amelyet egészségügyi szempontok és életmódbeli döntések indokolnak. Emellett társadalmi szinten is változás tapasztalható az alkoholfogyasztás terén: egyre inkább figyelembe veszik azokat is, akik különböző okokból, például terhesség, gyógyszer vagy betegség miatt nem fogyasztanak alkoholt.
Az elmúlt években tapasztalhatjuk, hogy rohamos ütemben kezdett fejlődni az alkoholmentesítő módszerek tárháza, hiszen senki sem akar lemondani a változatos italfogyasztás és a koktélozás varázslatos élményéről. Csupán arról van szó, hogy az alkohol ellen szóló meggyőző érvek sokakat meggyőztek.
A dealkoholizálás 3 módszere
A három leggyakrabban használt ipari módszer az alkohol eltávolítására a vákuumdesztilláció, fordított ozmózis és centrifugálásos technológia, ezeket főleg sörök és borok esetében alkalmazzák. A cél minden esetben az, hogy az ital eredeti ízvilágát a lehető legjobban megőrizzék, miközben az alkoholtartalmat minimálisra szorítsák vissza.
A vákuumdesztilláció a hagyományos desztilláció kíméletesebb változata. A vákuum segítségével csökkentik a nyomást, így az alkohol sokkal alacsonyabb hőmérsékleten forr el (akár 30–40 °C körül), mint normál légköri nyomáson. Az alacsonyabb hőmérséklet megőrzi az ital íz- és illatanyagait, így ez a módszer különösen hatékony borok és sörök esetében, ahol fontos a gyümölcsösség vagy a komlós jegyek megtartása.

forrás: https://www.mdpi.com/
A fordított ozmózis során az italt nagy nyomás alatt egy féligáteresztő membránon nyomják át. Ez a membrán átengedi a kisebb molekulákat - mint a víz és az alkohol -, viszont visszatartja a nagyobbakat, például az aromaanyagokat. Ezután a víz-alkohol elegyet különválasztják desztillációval, az alkoholt eltávolítják, majd a vizet visszakeverik az eredeti ízkoncentrátumhoz. Kiváló ízmegőrző folyamat, ami ideális borok esetében.

forrás: www.researchgate.net/
A centrifugálásos technológia egy modern, ipari méretű módszer, ami lényegében egy „spinning cone column” (forgókúpos oszlop) segítségével működik. A folyadékot vékony rétegekben porlasztják el egy forgó oszlop mentén, miközben meleg levegőt és/vagy vákuumot alkalmaznak. Így az alkohol és az illékony aromaanyagok fokozatosan „leszívhatók” az italból, több lépcsőben. Pontosan szabályozható folyamat, ami akár gineknél is alkalmazható.

forrás: https://www.researchgate.net/
+1 Speciális erjesztés: Ezzel a módszerrel a cél nem az, hogy eltávolítsák az alkoholt egy már meglévő italból, hanem hogy már eleve ne is keletkezzen számottevő alkoholtartalom. A folyamat során vagy a fermentáció intenzitását korlátozzák, vagy olyan élesztőt (vagy baktériumkultúrát) használnak, amely nem termel etanolt. Ez a módszer kifejezetten környezetbarát, mivel nem igényel extra vizet vagy hőkezelést, se komplex gépeket.
Az Abstinence alkoholmentes ginek milyen módszerrel készülnek?
Az Abstinence lepárló maceráció, gőzinfúzió és hidrolátumok segítségével, alkohol használata nélkül, kis tételekben desztillálja illatos összetevőit. Ilyen formán a speciális erjesztés során, nincs szükség külön dealkoholizálásra, hiszen eleve nem keletkezik alkohol a készítés során.

.png)




Comments