top of page

A 0%-os italok nyomában

  • Writer: Márton Tamáska
    Márton Tamáska
  • Sep 3
  • 2 min read

Updated: Sep 8

Benned is erősen él még az a hiedelem, hogy az alkoholmentes sör, bor vagy gin, egyszerűen nem lehet olyan jóízű, mint az eredeti változata? Pedig ma már olyan innovatív módszerek gondoskodnak a minőségi italkészítésről, hogy akár egy 0%-os italra is simán azt mondod; ezzel el tudnék lenni életem végéig.


Az alkoholmentes ital bumm

Az elmúlt 3 évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az alkoholmentes italok, és az elmúlt évek kutatásai és tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy végre eljött az ő idejük. A New York Times szerint az alkoholmentes sör, bor és likőr eladások száma 2022 és 2023 között 32 százalékkal nőtt, míg az alkoholos italok összértékesítése mindössze 1 százalékkal emelkedett az USA-ban. Egyre tudatosabb alkoholfogyasztók születnek, amelyet egészségügyi szempontok mérlegelése és életmódbeli döntések indokolhatnak.


Ennek hatására tapasztalhatjuk, hogy az alkoholmentes piac rohamos ütemben kezdett  fejlődni. Nem az a meglepő, hogy nagyjából minden alkoholos italnak megtalálható az alkoholmentes alternatívája a piacon, hanem hogy jócskán akad versenytárs is.


ree

Alkoholmentesített vs. alkoholmentes ital

Az alkoholmentes és alkoholmentesített megnevezést nem szabad összekeverni. Hivatalosan azt nevezzük alkoholmentes bornak, sörnek vagy ginnek, amely soha nem tartalmazott alkoholt, tehát a klasszikus eljárástól eltérően készült. Az alkoholmentesített termékek azonban ugyanúgy készülnek, mint alkoholos társaik, majd utólag, speciális eljárások segítségével vonják ki belőle az alkoholt.


Az alkoholmentesítés 3 módszere

Az alkoholmentesített italok gyártása során háromféle módszert szoktak alkalmazni: vákuumdesztillációt, fordított ozmózist és centrifugálásos, vagyis az úgynevezett „spinning cone” technológiát. Ezek mind arra törekednek, hogy az ital ízvilága és illata megmaradjon, miközben az alkoholtartalom szinte teljesen eltűnik. A vákuumdesztilláció például alacsony hőmérsékleten párologtatja el az alkoholt, így például a bor gyümölcsössége vagy a sör komlós jegyei sértetlenek maradnak.


A képen látható folyamat a fordított ozmózis, aminek során membrános szűréssel választják szét a folyadékot, majd az alkoholt kivonva a vizet visszakeverik az ízekhez. Eközben a centrifugálásos módszer egy forgóoszlopban, több lépcsőben távolítja el az alkoholt, gyakran alkalmazzák ezt a ginek esetében is.


ree

Milyen íze van az alkoholmentesített italoknak?

Az alkohol természetesen nemcsak a „bódító” hatásért felel, hanem az ital testességéért és kiengyensúlyozásáért is. Amikor kivonják, az ital valamivel könnyebbnek érződhet, és a savak, édesség vagy fűszeresség jobban előtérbe kerülhet. A bor például gyakran édesebbnek hat alkoholmentesítve, mert az alkohol enyhén kesernyés, szárító hatása eltűnik, és így a gyümölcscukor jobban érződik. Söröknél a komló keserűsége lehet élesebb, mivel nincs ott az alkohol, ami lágyít. Más italoknál a virágos aromák veszíthetnek intenzitásukból az alkoholmentesítő folyamat során, viszont más jegyek – például a citrusos vagy malátás illatok – erősebben előjöhetnek.


Az alkoholmentes párlatok titka

A speciális erjesztés módszerével nem az a cél, hogy utólag eltávolítsák az alkoholt, hanem hogy már eleve ne is keletkezzen számottevő alkoholtartalom. A folyamat során vagy a fermentáció intenzitását korlátozzák vagy olyan élesztőt (illetve baktériumkultúrát) használnak, amely nem termel etanolt. Ez a módszer kifejezetten környezetbarát, mivel nem igényel extra vizet vagy hőkezelést, se komplex gépeket.


Alkoholmentes whiskey, rum és gin: Bingó

Az Abstinence alkoholmentes párlatok kiváló alternatívát biztosítanak a gin, whiskey vagy rum kedvelőinek. A lepárló maceráció, gőzinfúzió és hidrolátumok segítségével, alkohol használata nélkül, kis tételekben desztillálja összetevőit. Így a speciális erjesztés során, nincs szükség külön dealkoholizálásra, hiszen eleve nem keletkezik alkohol az előállítás közben. 

 
 
 

Comments


bottom of page