A 0%-os italok nyomában
- Márton Tamáska
- Sep 3
- 2 min read
Updated: Sep 8
Benned is erősen él még az a hiedelem, hogy az alkoholmentes sör, bor vagy gin, egyszerűen nem lehet olyan jóízű, mint az eredeti változata? Pedig ma már olyan innovatív módszerek gondoskodnak a minőségi italkészítésről, hogy akár egy 0%-os italra is simán azt mondod; ezzel el tudnék lenni életem végéig.
Az alkoholmentes ital bumm
Az elmúlt 3 évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az alkoholmentes italok, és az elmúlt évek kutatásai és tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy végre eljött az ő idejük. A New York Times szerint az alkoholmentes sör, bor és likőr eladások száma 2022 és 2023 között 32 százalékkal nőtt, míg az alkoholos italok összértékesítése mindössze 1 százalékkal emelkedett az USA-ban. Egyre tudatosabb alkoholfogyasztók születnek, amelyet egészségügyi szempontok mérlegelése és életmódbeli döntések indokolhatnak.
Ennek hatására tapasztalhatjuk, hogy az alkoholmentes piac rohamos ütemben kezdett fejlődni. Nem az a meglepő, hogy nagyjából minden alkoholos italnak megtalálható az alkoholmentes alternatívája a piacon, hanem hogy jócskán akad versenytárs is.

forrás: www.statista.com
Alkoholmentesített vs. alkoholmentes ital
Az alkoholmentes és alkoholmentesített megnevezést nem szabad összekeverni. Hivatalosan azt nevezzük alkoholmentes bornak, sörnek vagy ginnek, amely soha nem tartalmazott alkoholt, tehát a klasszikus eljárástól eltérően készült. Az alkoholmentesített termékek azonban ugyanúgy készülnek, mint alkoholos társaik, majd utólag, speciális eljárások segítségével vonják ki belőle az alkoholt.
Az alkoholmentesítés 3 módszere
Az alkoholmentesített italok gyártása során háromféle módszert szoktak alkalmazni: vákuumdesztillációt, fordított ozmózist és centrifugálásos, vagyis az úgynevezett „spinning cone” technológiát. Ezek mind arra törekednek, hogy az ital ízvilága és illata megmaradjon, miközben az alkoholtartalom szinte teljesen eltűnik. A vákuumdesztilláció például alacsony hőmérsékleten párologtatja el az alkoholt, így például a bor gyümölcsössége vagy a sör komlós jegyei sértetlenek maradnak.
A képen látható folyamat a fordított ozmózis, aminek során membrános szűréssel választják szét a folyadékot, majd az alkoholt kivonva a vizet visszakeverik az ízekhez. Eközben a centrifugálásos módszer egy forgóoszlopban, több lépcsőben távolítja el az alkoholt, gyakran alkalmazzák ezt a ginek esetében is.

Milyen íze van az alkoholmentesített italoknak?
Az alkohol természetesen nemcsak a „bódító” hatásért felel, hanem az ital testességéért és kiengyensúlyozásáért is. Amikor kivonják, az ital valamivel könnyebbnek érződhet, és a savak, édesség vagy fűszeresség jobban előtérbe kerülhet. A bor például gyakran édesebbnek hat alkoholmentesítve, mert az alkohol enyhén kesernyés, szárító hatása eltűnik, és így a gyümölcscukor jobban érződik. Söröknél a komló keserűsége lehet élesebb, mivel nincs ott az alkohol, ami lágyít. Más italoknál a virágos aromák veszíthetnek intenzitásukból az alkoholmentesítő folyamat során, viszont más jegyek – például a citrusos vagy malátás illatok – erősebben előjöhetnek.
Az alkoholmentes párlatok titka
A speciális erjesztés módszerével nem az a cél, hogy utólag eltávolítsák az alkoholt, hanem hogy már eleve ne is keletkezzen számottevő alkoholtartalom. A folyamat során vagy a fermentáció intenzitását korlátozzák vagy olyan élesztőt (illetve baktériumkultúrát) használnak, amely nem termel etanolt. Ez a módszer kifejezetten környezetbarát, mivel nem igényel extra vizet vagy hőkezelést, se komplex gépeket.
Alkoholmentes whiskey, rum és gin: Bingó
Az Abstinence alkoholmentes párlatok kiváló alternatívát biztosítanak a gin, whiskey vagy rum kedvelőinek. A lepárló maceráció, gőzinfúzió és hidrolátumok segítségével, alkohol használata nélkül, kis tételekben desztillálja összetevőit. Így a speciális erjesztés során, nincs szükség külön dealkoholizálásra, hiszen eleve nem keletkezik alkohol az előállítás közben.
.png)




Comments